dzisiejszy wpis poświęcony będzie fanom makaronów i pietruszki. To idealne danie, gdy nie macie dużo czasu na przyrządzenie obiadu. Mowa o farfalle z pietruszkowym pesto.
Składniki:
- makaron kokardki Farfalle (może być każdy inny wedle preferencji),
- pęczek pietruszki,
- 5 łyżek oleju / oliwy z oliwek (użyłam oleju lnianego),
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- opcjonalnie ser biały / parmezan
- sól, pieprz, chilli do smaku
Makaron gotujemy al-dente. Pestki z dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Do pojemniczka, w którym będziemy blendować składniki wkładamy natkę pietruszki, uprażone pestki, czosnek, olej i ocet. Doprawiamy do smaku.
Całość blendujemy.
Po ugotowaniu makaronu, mieszamy go z naszym pesto. Opcjonalnie dekorujemy białym serem bądź parmezanem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz